Schilderij restauratie

Schilderij restauratie

Schilderij restauratie is een complexe aangelegenheid en iets waaraan gedegen onderzoek vooraf gaat om te weten komen van de toestand van het schilderij en welke behandelingen bij voorkeur toegepast moeten worden bij de restauratie. Vervolgens wordt een restauratieplan opgesteld en kan de schilderij restauratie van start gaan. Getracht wordt het schilderij weer in de originele staat te krijgen. Van een schilderij restauratie worden steeds fasegewijs foto’s gemaakt. Vaak wordt veel te lang gewacht voor een schilderij gerestaureerd wordt en kan die originele staat slechts benaderd worden.

Met op maat gesneden stukjes linnen

Zitten er gaten in het doek, dan vul je die in het kader van schilderij restauratie op met stukjes linnen, op maat gesneden uiteraard. Met een mix van hars en was en een warme strijkbout zet je het linnen vast. Op exact dezelfde wijze kun je ook een nieuw doek aanbrengen. Merk je tijdens schilderij restauratie dat de vezels van het doek gebroken zijn, herstel dit dan met een warme naald en kunsthars. Is er sprake van vernis en aanslag op het doek? Dit is weg te halen met een wattenstaafje met wat oplosmiddel.

Met bijenwas, krijt en pigment

Een schilderij restauratie kan vaker dan een keer plaatsvinden. Soms moet je dus meerdere verflaagjes weghalen. Met bijenwas, krijt en pigment vul je tijdens de schilderij restauratie scheuren en putjes. Met verf op de juiste kleur en van de goede samenstelling schilder je de te restaureren plaatsen op het schilderij bij. Schilderij restauratie is echt een vak apart en iets waar vaak te lang mee gewacht wordt.

Wacht nooit te lang met schilderij restauratie

Wat vrijwel altijd gedaan moet worden tijdens een schilderij restauratie is oppervlakte vuil verwijderen, zoals ook vergeelde vernis weggehaald moet worden. Het is verder bekend dat vocht door condensvorming de grootste vijand is van olieverf. Wil je de kosten van schilderij restauratie binnen de perken houden, wees er dan op tijd bij. Wacht je te lang, dan bestaat de kans dat de verf- en onderlaag zal gaan craqueleren.

Schakel een ervaren specialist in

Dit fenomeen – craqueleren dus- is goed waarneembaar als het doek tegen het licht wordt gehouden. Is er al sprake van craqueleren? Wacht dan echt geen seconde langer meer met schilderij restauratie en schakel daarvoor een ervaren specialist in. Een specialist op het gebied van schilderij restauratie is in staat om weer een geweldig schilderij te maken van iets dat jij al als verloren gewaand achtte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *